Çatı Çinko Kaplama

ÇİNKO DERE OLUK SIVA DİPİ BACA DİPLERİ VE BORU

Yerli çinko ülkemizde yıllardır ve hala kullanılan geleneksel çatı örtüsüdür. Şimdilerde ise dışardan ithal edilen RHEINZINK-VMZİNK-TİTANZİNK ile’de çatı kaplamaları yapılabilmektedir.
En büyük avantajı titanyum karışımı olan bu ithal çinkonun doğal patinası sayesinde çok uzun ömürlü olması , yüzeyinin kendini temizlemesi ve onarmasıdır. Aynı zamanda çatılarda 0,50-0,60- 0,70mm et kalınlığı kullanıldığından diğer malzemeye göre %20 hafiftir . 
Bu kaplama türü dünyada RHEİNZİNK-VMZİNC, TİTANZINC adı altında titanyum çinko çatı kaplama ve çatı yağmur suyu indirme ürünleri olarakta çatı uygulama firmaları tarafından Türkiye'de de uygulanmaktadır. Uygulamada çatı eğimi enaz mutlaka %5'in üzerinde olmalıdır. Çatı ile kaplama arası havalandırması nem tutucu ile sağlanmalıdır, havalandırma olmaz ise çinko patinasını tamamlayamaz ve okside olur. Genleşmeyi kontrol etmek için ise mutlaka kaygan klipsler kullanılmalıdır. Ancak bu klipsler mutlaka paslanmaz malzemeden olmalıdır.
Çinko çatılar asla bakır veya demir ile temas etmemelidir, hatta bakır malzeme çinko çatının üst kısmında dahi bulunmamalıdır, yağmurun etkisi ile bakır iyonları çinko üzerinde elektrik yüklü bateri etkisi yapar ve çinkoyu eritir. Çivi veya vida çinko yüzeyinde asla gözükmez, kenetleme sadece kenet ve bini mantığı ile kaplanır, ince noktalar için lehim yapılabilir.Bunlar çinko estetiği ve uzun ömrü için olması gereken prensiplerdir. 
Ama yine de üretici ve uygulayıcı proje detaylarına da başvurmasında fayda vardır.

BAKIR DERE OLUK SIVA TİPİ BACA DİPLERİ VE BORU

Geçmişten günümüze estetiğin ve kalitenin buluşma noktasında bakır, çatı ve cephe kaplaması olarak kullanılmıştır. Günümüz modern mimarisinde uzun ömürlü ve estetik ürün olarak kullanılan bakır levhalar, aynı zamanda restorasyon uygulamalarının vazgeçilmezleri arasında yer almaktadır. Zamanla oksidasyona uğranyan bakır, her geçen zaman dilimin de, farklılaşmaktadır. Klasik görünüm, kahverengi ve bordoya dönüşür ilerki yıllarda yeşil patina rengini alarak dönüşümünü tamamlar. Yerli ve ithal Kme Tecu bakır rulo ve levha halinde olabilmektedir. Levha bakırlar genellile;2mt*1mt ebatlarında olurken, rulo enleri ve boyları istenilen ebatlarda ve kalınlıklarda üretilmektedi. Yerli bakır levhalar tavlı ve yarlı tavlı üretilmektedir. İthal bakırlarda ise, klasik bakırgörünümü olduğu gibi oksit, patina bakır (küflenmiş yeşil renkli bakır, okside olmuş bakır), zinn, renkleri doğal ortamda hazırlanarak montaj safhasına sunulmaktadır.

© 2017 Aksu Baca Havalandırma İzolasyon ve İklimlendirme Sistemleri